Copyrights "Bram": Sjaak Hoogendoorn
Foto's wolfwerende rasters: Rick van Malssen
Copyrights "Bram": Sjaak Hoogendoorn
Foto's wolfwerende rasters: Rick van Malssen
Wolfwerende rasters: effectieve bescherming voor vee
Wolfwerende rasters behoren tot de meest effectieve methoden om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Mits goed geplaatst en onderhouden, vormen ze een solide barrière die wolven buiten houdt. De standaardhoogte is 1,20 meter, met vijf gespannen draden en elektrische bedrading die een lichte schok afgeeft. Dit voorkomt dat ze onder het raster proberen te graven. Regelmatige controle – minstens eens per twee weken – is essentieel om de effectiviteit te waarborgen.
Bovendien zijn er in veel provincies subsidieregelingen beschikbaar, waardoor de investering haalbaar blijft. De kosten kunnen vallen onder bedrijfskosten, wat voor veel dierhouders een belangrijk financieel voordeel is. Het geldt niet voor hobbyhouders.
Naast bescherming voor vee dragen de rasters ook bij aan het voorkomen van conflicten tussen mens en wolf. Een goed geplaatst raster houdt wolven op afstand, waardoor de kans op schade en negatieve reacties afneemt. Dat komt niet alleen dierhouders, maar ook de wolf zelf ten goede.
Werkgroep Wolf Leusden vroeg wolvendeskundige en specialist in wolfwerende rasters, Rick van Malssen, om advies. Hij legt uit dat een vijfdradig raster dat correct wordt geïnstalleerd, in combinatie met deskundige eindcontrole en regelmatige inspecties, een waterdichte oplossing biedt. Als het eens in de twee weken goed wordt gecontroleerd, is een hoogte van 1,20 meter meer dan voldoende om wolven bij het vee weg te houden.
Wil je meer weten over Ricks werk of ben je geïnteresseerd in zijn wolfwerende rasters? Neem dan contact op via: info@werkgroepwolfleusden.nl.