Afbeelding: "Bram".
Copyrights: Sjaak Hoogendoorn
Afbeelding: "Bram".
Copyrights: Sjaak Hoogendoorn
Het WWL-Educatieteam
Al van oudsher, zoals we leren uit verhalen en legendes, heeft de wolf een slecht imago en is hij eeuwenlang door de mens vervolgd. Ook in de nu vertelde sprookjes, zoals Roodkapje, en zelfs in de Donald Duck, komt de wolf er slecht vanaf.
Dit beeld van slechterik en moordenaar zit diep in ons DNA geworteld. Echter, tot 150 jaar geleden, toen de laatste wolf in Nederland werd uitgeroeid, leefden mens en wolf ook naast elkaar. Hoe zit dit dan precies? Wat voor dier is de wolf eigenlijk, en is hij echt schadelijk of vervult hij juist een belangrijke functie in de natuur?
Wij mensen zitten vol met vooroordelen en overtuigingen over allerlei zaken – en dus ook over de wolf. Hij is groot en een toppredator, en dat boezemt al snel angst in. Alleen door kennis op te doen over dit dier, kunnen we die vooroordelen bijstellen. Daarom is educatie zo belangrijk, en dat begint al bij onze kinderen: met wat ze leren op school en met hun eigen ervaringen in de natuur.
Het WWL-Educatieteam verzorgt in dit kader gratis workshops over de wolf op basisscholen in en rond de Utrechtse Heuvelrug. Ook bieden wij excursies aan in de natuur, waarbij leerlingen leren over sporen, uitwerpselen en voedsel van de wolf in de praktijk. Omdat deze activiteiten door vrijwilligers worden uitgevoerd, zijn hieraan voor scholen geen kosten verbonden.
Is jouw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op via educatie@werkgroepwolfleusden.nl