Afbeelding: "Bram".
Copyrights: Sjaak Hoogendoorn
Afbeelding: "Bram".
Copyrights: Sjaak Hoogendoorn
Over ons
De aanleiding: chaos, polarisatie en een zoektocht naar de feiten
De zomer van 2024 markeerde een keerpunt. Binnen enkele weken raakte Nederland in de ban van de wolf door drie vermeende incidenten: een hondje versus een wolf, twee kinderen versus een wolf, en opnieuw een hondje versus een wolf. Het nieuws sloeg in als een bom. Media sprongen erop, politici roerden zich, en de roep om afschot werd met de dag luider. Maar klopte het allemaal wel?
In deze chaos, waar emoties de boventoon voerden, verhalen elkaar tegenspraken en bepaalde belangen op de achtergrond meespeelden, besloot de initiatiefnemer de feiten boven tafel te krijgen. Zo ontstond Werkgroep Wolf Leusden, te midden van de polarisatie tussen wolvenliefhebbers en wolvensceptici, één doel heeft: de waarheid achterhalen.
Wat we ontdekten? De timing was geen toeval. Precies aan het begin van de zomervakantie escaleerde de situatie. Binnen enkele weken kantelde het sentiment volledig. Waar men eerst enthousiast was over de terugkeer van de wolf, klonk ineens massaal de roep om afschot. En dat kwam bepaalde partijen wel héél goed uit.
Wat wij doen: onderzoek, educatie en samenwerking
Werkgroep Wolf Leusden is een burgerinitiatief dat feiten boven fabels stelt. Terwijl halve waarheden en paniekverhalen de ronde deden, wilden wij weten wat er écht speelde. Daarom verzamelen en analyseren wij informatie over de wolven in de regio. Onze vrijwilligers doen onderzoek, monitoren de situatie en brengen feiten aan het licht.
Daarnaast werken we samen met dierenrechtenorganisaties, journalisten, politici deskundigen en adviseurs om de juiste informatie op de juiste plek te krijgen. We organiseren educatieprogramma’s, lezingen en natuurwandelingen en brengen zelfs in klaslokalen het verhaal van de wolf tot leven – met een Saarlooswolfhond als ambassadeur.
Want kennis is macht. Pas als mensen écht begrijpen hoe de wolf leeft en welke rol hij speelt in de natuur, kunnen we samenleven in balans.
De wolf is terug – en hij blijft
In heel Europa leven momenteel meer dan 20.000 wolven, verspreid over 23 EU-lidstaten. De wolf is een beschermde diersoort en keert, ondanks weerstand en conflict, onvermijdelijk terug naar zijn oorspronkelijke leefgebied.
Nederland, en vooral de mens, staat voor een keuze: leren leven mét de wolf – of de geschiedenis herhalen.
Wij kiezen voor feiten, voor educatie en voor co-existentie. Wil je meer weten of bijdragen aan ons werk? Neem contact met ons op.