Copyrights "Bram": Sjaak Hoogendoorn
Copyrights "Bram": Sjaak Hoogendoorn
Gloria von Wesel – Het tragische lot van een legendarische wolvin
Gloria von Wesel, officieel GW954f, wás geen gewone wolf. Ze werd een symbool, een strijdpunt, een legende. Jarenlang zwierf ze door het Duitse landschap, lichtvoetig en scherp van geest. Natuurbeschermers bewonderden haar als bewijs van een gezonde wilde populatie, terwijl boeren in haar een lopende nachtmerrie zagen.
Door Werkgroep Wolf Leusden
Maar Gloria liet zich niet temmen. Ze brak door hekken, ontweek valstrikken, en voedde haar jongen met de kalme vastberadenheid van een ervaren roedelleidster. Haar naam alleen al riep heftige emoties op — van diepe liefde tot ronduit haat.
Springtalent
Gloria was een kunstenaar springen. Op unieke beelden was te zien hoe ze met adembenemende souplesse over een 140 cm hoog, stroomvoerend raster sprong. Als enige wolf in het gebied beheerste ze die techniek. En ze deed het niet zomaar — ze bouwde haar aanloop: kleine heuveltjes van aarde of voorwerpen die ze slim gebruikte om vaart te maken. Strategisch, bedachtzaam, briljant. Gloria was niet zomaar een wolf. Ze was een architect van haar ontsnappingen.
Een wolf als discussiepunt
In februari 2021 verklaarde de federale wolvencommissie (DBBW) dat Gloria's gedrag volkomen normaal was. Zij en haar roedel vormden een textbookvoorbeeld van een Duitse wolvenfamilie. Toch bleef haar aanwezigheid in Schermbeck (Noordrijn-Westfalen) fel omstreden.
Binnen het platform 'Wölfe und Weidetiere NRW' — een alliantie van boeren en natuurbeschermers — liep de interpretatie van Gloria’s gedrag uiteen. Voor de één was ze onterecht gestigmatiseerd als probleemwolf. Voor de ander een gevaar voor het vee en het brood op de plank.
Over één ding waren de kampen het wél eens: er moesten effectieve beschermingsmaatregelen komen. “Wolven leren snel,” aldus NABU NRW destijds. “Als vee geen makkelijke prooi meer is, keren ze terug naar wild.”
Plotselinge verdwijning
Sinds november 2024 was Gloria spoorloos. Geen zichtwaarnemingen, geen dode dieren, geen uitwerpselen of sporen van urine. Helemaal niets.
De Duitse organisatie NABU vreesde het ergste: Gloria en haar roedel zouden in het geheim zijn doodgeschoten. “De twee S’en,” (in het Duits) zei NABU-voorzitter Martin Frenk. “Schieten, Scheppen, Zwijgen.”
Het Landesamt für Natur, Umwelt und Klima (LANUK NRW) bevestigde eind maart 2025 dat een zoekactie over 35 kilometer, met speciaal getrainde soortenspeurhond, geen enkel spoor opleverde. Maar het agentschap waarschuwde ook: dit hoefde niets te zeggen. Gloria had vaker de neiging zich maandenlang stil te houden.
“Wolven kunnen letterlijk verdwijnen in het landschap,” aldus een woordvoerder. “We moeten voorzichtig zijn met conclusies.”
Verdacht stil
Toch voelde het voor velen anders. Te stil. Te lang. Te toevallig.
Volgens Wolfsschutz-Deutschland e.V. was Gloria samen met haar roedel vermoedelijk illegaal afgeschoten. De laatste bevestigde waarneming dateert van 21 november 2024. Sindsdien: totale stilte. Een week eerder had de organisatie zelf al een zoekactie uitgevoerd. Geen haren, geen pootafdrukken, geen uitwerpselen.
Daarmee groeide het bittere vermoeden: Gloria was niet zomaar verdwenen. Ze was het slachtoffer geworden van mensen die haar weg wilden hebben — en misschien zelfs van wolvenhaters die zich voordeden als vrienden op social media om achter haar territorium te komen. Ook het publiceren van locatiegegevens op sociale media zou haar ondergang hebben kunnen bespoedigen.
Vrijheid in gevaar
In Duitsland is de wolf strikt beschermd. Afschot mag alleen onder heel specifieke voorwaarden. Toch blijkt telkens weer hoe kwetsbaar die bescherming is. Gloria werd in april 2024 nog gezien bij Gelsenkirchen, waar ze drie damherten doodde. Sommige experts dachten dat ze haar territorium uitbreidde.
Kreis Wesel besloot toen — na overleg met het ministerie van Milieu — om géén toestemming te geven voor afschot. Gloria mocht blijven. Maar dat besluit leek alsnog buitenspel gezet. Niet door beleid, maar door kogels in de nacht.
Een levende erfenis
In juni 2021 werd een welpje aangetroffen bij Schermbeck: GW2307f, dochter van Gloria en reu GW1587f. Eerder was er al een welp uit 2020. Gloria’s nageslacht leeft voort — letterlijk — en trekt inmiddels door Nederland en België. Haar kinderen vertellen een grensoverschrijdend verhaal, waarin samenwerking tussen landen, instanties en burgers cruciaal is. Haar leven eindigde in mist en vermoedens, maar haar invloed reikt verder dan wie haar probeerde te stoppen.
Beschermt maar kwetsbaar
De wolf is in Duitsland een strikt beschermde diersoort. Doden, verwonden of vangen is strafbaar en kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en het intrekken van de jachtvergunning. Maar wetgeving alleen beschermt geen dier. Alleen waakzaamheid, educatie en transparantie kunnen dat.
Het verhaal leeft voort
Gloria von Wesel is misschien verdwenen — maar haar verhaal leeft. En met haar, de hoop op een Europa waar ook top-roofdieren hun plaats mogen behouden.
Bronnen:
Website over wolven in NRW: www.wolf.nrw
Onderzoek en updates: Senckenberg Onderzoeksinstituut
Educatieprojecten en contactpersonen: NABU NRW en Landesumweltamt
NABU Kreisverband Borken
Landesamt für Natur, Umwelt und Klima NRW
WDR Studios NRW (uitzending 01.04.2025)
Wolfsschutz-Deutschland e.V.
Senckenberg Instituut
https://der-wolfspodcast.podigee.io/32-new-episode