Copyrights: "Bram": Sjaak Hoogendoorn
Copyrights: "Bram": Sjaak Hoogendoorn
Waar zijn de schaapskooien gebleven? De wolf is terug, maar de bescherming niet!
Lang, lang geleden – en nee, dit is geen sprookje – stonden schaapskooien overal in het landschap. Stevige houten of stenen verblijven waar schapen ‘s nachts veilig konden rusten, ver weg van hongerige wolven en nachtelijke dieven. Maar kijk nu eens om je heen: waar zijn die dingen gebleven? En waarom bouwen we ze niet opnieuw, nu de wolf weer rondstruint in Nederland?
Door Werkgroep Wolf Leusden
Van schaapskooien naar schrikdraad
Vroeger was het simpel: als je schapen had, had je een schaapskooi. Niet alleen als bescherming tegen roofdieren, maar ook tegen slecht weer en mensen met lange vingers. Maar tijden veranderen. De grote roofdieren verdwenen, schapenrassen werden gehard, en boeren stapten over op efficiëntere systemen. Schapen kwamen op weilanden met afrasteringen, en de ouderwetse schaapskooi verdween langzaam uit beeld.
En nu? De wolf is terug! Je zou denken dat die oude schaapskooien ook weer een comeback maken, toch? Nou, nee dus.
Waarom geen schaapskooien meer?
Wat houdt boeren tegen om weer schaapskooien te bouwen? Een paar redenen:
1. Geld en ruimte – Een schaapskooi is duur en neemt veel plek in. Een stevig raster met schrikdraad is goedkoper en flexibeler.
2. Ander boerenbedrijf – Vroeger waren er rondtrekkende kuddes met herders. Nu staan schapen op vaste percelen. Ze ‘s avonds opsluiten is een hoop extra werk.
3. Subsidies en beleid – De overheid geeft geld voor hekken en beschermhonden, maar niet voor het bouwen van schaapskooien.
4. De anti-wolflobby – Sommige boeren vinden dat de wolf gewoon moet verdwijnen en investeren liever in politieke druk dan in effectieve bescherming.
Maar wacht even... betekent dit dat de wolf ‘niet past’?
Sommige mensen gebruiken het verdwijnen van schaapskooien als argument dat ‘de wolf hier niet thuishoort’. Maar laten we eerlijk zijn: dat is onzin. In andere landen met wolven werken beschermingsmaatregelen prima. De wolf is een feit, en in plaats van terug te verlangen naar een tijd zonder roofdieren, kunnen we beter nadenken over hoe we onze dieren beschermen.
We hoeven niet terug naar de middeleeuwen met stenen schaapskooien (hoe sfeervol ze ook zijn), maar laten we slim en praktisch blijven: stevige omheiningen, goede honden en actieve bewaking. Boeren in Frankrijk, Duitsland en Spanje doen het al jaren. Waarom zouden wij dat niet kunnen?
De wolf is terug, en dat is geen ramp – het is een kans om onze schapenbescherming te moderniseren. En zeg nou zelf: een beetje wildernis in ons landschap maakt het toch alleen maar spannender?